Ποιοι Είμαστε
Η Unique Eco Green δημιουργήθηκε με όραμα να συμμετάσχει στην επίλυση της ολοένα αυξανόμενης περιβαλλοντικής πρόκλησης.
Οι Χρήστου Δημήτρης και Τσέτσος Ηλίας, με σπουδές Πληροφορικής (IT) αλλά και Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σχέσεων, δίνουν το παράδειγμα υπηρετώντας τις βασικές αξίες της εταιρείας.
Η ευαισθησία για το περιβάλλον, η καινοτομία, η κυκλική οικονομία και η αφοσίωση τους, αποτελούν αξίες που αντικατοπτρίζουν το όραμα της εταιρείας, ενώ συγχρόνως είναι δέσμευση των ιδίων αλλά και ολόκληρης της ομάδας Unique Eco Green, με μοναδικούς στόχους την δημιουργία ενός βιώσιμου και «πιο πράσινου» αύριο καθώς και την ικανοποίηση των πελατών της εταιρείας.


Το όραμά μας
Η UNIQUE ECO GREEN οραματίζεται και σχεδιάζει ένα μέλλον, όπου τα απορρίμματα παύουν να υφίστανται ως μια μη επεξεργάσιμη ύλη που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής και τη βιωσιμότητα.
Είναι υποχρέωση μας να εφευρίσκουμε τρόπους και μέσα, που ελαχιστοποιούν το οικολογικό μας αποτύπωμα και στοχεύουν σε καθημερινές πρακτικές που προστατεύουν το περιβάλλον.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Το Food Waste Report των Ηνωμένων Εθνών / 2021 εκτιμά πως περίπου 650 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται στα όρια της ασιτίας ενώ ταυτόχρονα 930 εκατ. τόνοι φαγητού πετάγονται ως απορρίμματα. Κατά τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ, ΙΕΑ) 37,4 δις τόνους είναι οι εκπομπές CO2 (Διοξειδ. του Άνθρακα) που προέρχονται από όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Θα πρέπει να μειωθούν κατά 43% μέχρι το 2030 σε σχέση με το 2019, προκειμένου να υπάρξει ελπίδα τήρησης του ορίου των 1,5 βαθμών Κελσίου, όπως ορίστηκε από την συμφωνία του Παρισιού. Προκλήσεις που απορρέουν από το σύγχρονο τρόπο ζωής και από τις νέες συνήθειες στις αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό σπατάλης τροφίμων δημιουργώντας έτσι ένα νέο πεδίο δράσης για τη βιομηχανία τροφίμων κατά την επόμενη οκταετία και θέτοντας στο επίκεντρο τον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων. Σύμφωνα με έρευνα της Acute Market Reports, η παγκόσμια αγορά διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων αποτιμήθηκε σε περίπου 67 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και αναμένεται να σημειώσει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 5,4% από το 2023 έως το 2031.
- Το ένα τρίτο (1/3) της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, καταλήγει σε ΧΥΤΑ.
- Τα φορτηγά που μεταφέρουν απόβλητα τροφίμων εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα.
- Οι χωματερές εκπέμπουν μεθάνιο και τοξικές ουσίες στον υδροφόρο ορίζοντα.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα στον χώρο των τροφίμων τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεί η σπατάλη τροφίμων. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, την περίοδο 5-11 Νοεμβρίου 2021 με δείγμα 1.000 καταναλωτών από όλη την Ελλάδα, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό σπατάλης φαγητού (food waste) στα ελληνικά νοικοκυριά η οποία μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 6%. Μάλιστα, μόλις το 29% των νοικοκυριών δηλώνουν ότι δεν σπαταλούν καθόλου τρόφιμα.
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η πλειοψηφία σε ποσοστό 60% δηλώνει ότι σπαταλά μέχρι 10%, το 9% από 10-25% και το 2% πάνω από 25%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η οικιακή σπατάλη τροφίμων ξεπερνά τους 300.000 τόνους τροφίμων ετησίως. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση 200.000 καταναλωτών, κάτι ενδεικτικό της σημασίας του θέματος. Τα στοιχεία αυτά είναι η εκτίμηση των ίδιων των καταναλωτών, η οποία ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι είναι κατά κανόνα χαμηλότερη της πραγματικής σπατάλης.


Όσον αφορά τις κύριες κατηγορίες τροφίμων στις οποίες εμφανίζεται σπατάλη, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις κατηγορίες των φρούτων και λαχανικών στις οποίες σχεδόν 7 στους 10 καταναλωτές (68%) δηλώνουν ότι καταγράφουν σπατάλη και ακολουθούν το ψωμί και αρτοσκευάσματα στο 58%, τα αλλαντικά στο 37%, τα γαλακτοκομικά στο 29%, τα γλυκά και σνακ στο 28%, το γάλα στο 27%. Μικρότερη σπατάλη καταγράφεται στα ξηρά τρόφιμα, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια στο 15% λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής των προϊόντων και το κρέας-ψάρι στο 14% λόγω της μεγαλύτερης αξίας/κιλό των προϊόντων.
* (Συγκριτικά στοιχεία με άλλα κράτη): Σημειώνεται όμως ότι σε σχέση με άλλες χώρες, όπως π.χ. οι ΗΠΑ, τα στοιχεία είναι περισσότερο ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με έρευνα της Movinga του 2019, οι περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά, όπως ΗΠΑ 24%, Καναδάς 18%, Μεγάλη Βρετανία 15%, Γαλλία 14%, Βέλγιο 14%, Ιταλία 13%, Αυστρία 13% κ.α.
Σχετικά με τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές μονάδες, το νέο ΕΣΔΑ λαμβάνει υπόψη τον τουρισμό και ειδικότερα την ένταση που αυτός επιφέρει στην παραγωγή αποβλήτων και την επαγόμενη διαχείριση τους προτείνοντας μεταξύ άλλων
- Την έναρξη χωριστής συλλογής των βίο αποβλήτων με ευθύνη των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και παρόμοιων μεγάλων παραγωγών (όπως καμπινγκ κλπ) κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου , με ταυτόχρονη εξέταση της
δυνατότητας διαχείρισης τους εντός των ξενοδοχειακών / τουριστικών μονάδων. - Την εφαρμογή συστήματος Πληρώνω Όσο Πετάω για τα απόβλητα των ξενοδοχειακών μονάδων, ώστε να επιβραβεύονται
όσοι προβαίνουν σε εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων μείωσης των αποβλήτων/ και αυτόνομης διαχείρισης των
αποβλήτων τους με άμεσο αντίκτυπο στη μείωση των δημοτικών τελών.
ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4819, 23/07/2021 , ΦΕΚ 129
“Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων” με έμφαση στα άρθρα:
- Άρθρο 20 (Απόβλητα τροφίμων)
- Άρθρο 35 (Προστασία της ανθρώπινης υγεία και του περιβάλλοντος)
- Άρθρο 36 (Κόστος) – Σύμφωνα με την αρχή ο Ρυπαίνων πληρώνει
- Άρθρο 37 (Θέσπιση συστήματος “πληρώνω όσο πετάω”)
- Άρθρο 38 (τέλος ταφής)
- Άρθρο 53 (Καταχώριση Δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων)